неделя, 5 март 2017 г.

Тези хора се гаврят с Трети март


Отново го видях.
Като всяка година на Трети март някои червени другари споменават мимоходом за Освобождението и продължават с безкрайно възхваляване на Русия. Последното става основна тема на техните публикации, а първото се превръща в просто част от пейзажа.
Това определено ме дразни, защото оставя на заден план важното за България и омаловажава усилията на редица наши революционери.


Като малък вярвах, че Русия ни е освободила от турско робство, защото сме братски народи. После разбрах, че не е точно така.

Действително народите ни са близки, тъй като сме славяни, но на същия принцип сме близки и примерно със сърбите. А прилагателното братски е измислено от  комунистите, за да оправдае слугинажа им към Русия. Не виждам друго обяснение.
Въобще като ми заговорят за братска дружба, винаги се сещам за онзи виц, според който Тодор Живков написал книга със заглавие "Българският и руският слон - хобот за хобот през вековете".

Вярно е, че намесата на Русия помага да отхвърлим османското иго, но и без нея това щеше да се случи.
По онова време Османската империя е на последни издихания и султанът среща неимоверни трудности да опази владенията си.
Трудно можеш да спасиш нещо, което е разяждано отвътре и е въпрос на време да се разпадне без външна намеса.

Понеже ми е много забавно да слушам вица за жертвоготовните руснаци, тръгнали да спасяват братята българи, бих препоръчал на крайните русофили да прочетат повече по темата. Само малко усилие и ще научат, че съперничеството между Русия и Османската империя продължава повече от три века  - имало е над десет войни между тях. И забележете: винаги заради присвояването на територия, без да им пука, че там живеят хора, които не желаят каквото и да било чуждо владичество
Ами сега? Някой да твърди, че Русия не е искала да си присвои и нашата територия? Сериозно, има ли чак такива наивници?
Надявам се поне да разберат, че конфликтът е стар и България се явява просто една от многото причини за поредния сблъсък.


Аз уважавам Трети март.
Безспорно е важна дата, понеже връща държавата ни към живот. Затова съм потресен от изказванията на червени лъжепатриоти, които явно не усещат, че оставят на заден план освобождението, за да хълцат, примигват и благоговеят пред Русия. Според мен е гавра не само с Трети март, но и с Левски, Ботев и останалите като тях. Категорично не приемам  да прехвърлят българските заслуги на руска сметка!

Александър Симов, журналист от вестник "Дума", направо ме шокира.
Той явно разчита на материала по история преди 1989г и не е прочел нито ред извън него. Представете си, вярва че Русия ни е дала държава! Намирам го за обидно. Какво ли би казал хан Аспарух по въпроса?
Според Симов руснаците изградили у нас институции, държавност и армия. Къде ли е  прочел тези глупости? Даже прави паралел между последните 27 години и първите след Освобождението - контрастът бил смазващ. Да, така е, ама в обратния смисъл.

След 1878г руснаците много бързо разбират, че нямаме намерение да им слугуваме, и затова ограничават действията си не до изграждане, а до саботиране.
Това е форсирано допълнително от скорошната смяна на императора - само три години след Освобождението Александър Трети заема мястото на баща си и прави рязък завой във вътрешната и външната политика. Той ненавижда българите на лична основа - заради братовчед си Батенберг, когото мрази неистово, тъй като баща му много го харесвал и сочел него за пример, вместо сина си.
Александър Трети до последно не признава българския княз, въпреки че това е единственото условие, поставено от Стефан Стамболов за възстановяване на добрите отношения между двете държави. Даже обратното: организира и финансира заговора срещу Батенберг. Останалите руски действия на наша територия са от същия тип - интриги, обиди, подигравки. Ето защо е абсурдно да се говори, че руснаците създали институции.

Според Симов братушките ни дали и армия. Как не го е досрамяло да го напише?
До 1944г ние сме имали велика армия, герой до герой.  Не е бил само Димитър Списаревски. И това  във време, когато отношенията ни с Русия са били под санитарния минимум. Значи няма  начин те да са създали каквото и да било.
Намеса е възможна след 1944г, но знаем колко трагична бе нашата армия по време на комунизма - комплексар до комплексар.


Още по-шокиращи глупости е написал блогов лумпен, известен както с комунистическите си възгледи, така и с навика да обижда непознати жени в Интернет.
Той от години заплашва да коли и беси противниците на комунизма, но още не са го украсили с белезници. Мислех, че е забранено да се заплашва с убийство и да се подстрекава към размирици, а този го прави открито.
Същият нещастник имал навика всяка година на Трети март да ходи на Шипка и ако можеше, би задължил всеки българин да отиде, без значение какви планове е имал за деня - сега му се реве, че не разполага с необходимата власт за да покаже диктатора у себе си.
Hо имало и по-страшно - президентът не отишъл на Шипка, а бил длъжен. И ето, лумпенът вече е намразил Радев.
Представяте ли си, нямало да подкрепя червения президент, понеже не споделял личните му навици. Ето за такъв болен психопат говоря.

По-нататък следват обичайните простотии.
Например защо БНТ и БНР не честитят празника на всеки десет минути. Те го правят, ама някои явно искат да е по-често. От какъв зор? Все едно да честитиш рожден ден повече от веднъж. Тъпо е.
Телевизията и радиото омаловажавали празника.
Това пък е откровена лъжа. Никога не съм чувал от бюджетните медии да отричат важността на Трети март.
Е, как да вярвам на такива безсрамни лъжци? Той какво иска - да напише текста на говорителите ли? Няма кой да го позволи.  По-скоро ще му изпратят психиатър, за да го отведе на заслужен отдих.

Тези словоблудци наистина се гаврят с празника. Държа да уточня: намирам за също толкова отвратителни опитите на хора като Иво Инджев да ни убедят, че Трети март не може да бъде български празник. Това е същото лакейство като комунистическото, но към друг господар ... пардон, Голям брат.

Защо хората имат навика да прекаляват?
Нима не е грозно да развалиш един хубав празник чрез обвинения?
Не може ли просто да го отпразнуваме?



1 коментар: