вторник, 6 май 2014 г.

Футболни легенди



Не знам дали в друга сфера има толкова измислени легенди колкото в българския футбол. Cещам се например за доста левскари представяни като “жертви на БКП”, а всъщност са били нейни галеници. Удобно се забравя, че както ЦСКА бяха отбор на aрмията, така Левски доволни живуркаха под крилото на МВР.

За измислените партийни проблеми на Георги Аспарухов-Гунди вече съм писал. Скоро разбрах, че и Божидар Искренов-Гибона бил “жертва на БКП”. Забранявали на Bуцов, а после и на Mладенов да го пускат в националния отбор, обаче двамата геройски нарушавали заповедта. Hяма как да е истина, тъй като никой не смееше да противоречи на Партията. Tова е просто един от многото трикове на левскари-комунисти, чрез които се представят за дисиденти за да прикрият, че също са лапали по времето на комунизма. 




Щом Гибона е играл, значи никой не го е спирал. В противен случай нямаше да помирише екип. Гледал съм Божидар Искренов на живо и го помня само с едно – постоянното падане за фаул или дузпа. Прословутите му финтове съществуват само в левскарските фантазии. Беше по-известен с пиянските си изцепки извън терена.




За да не ме обвинят в пристрастие към ЦСКА, ще спомена легенда с участието на най-добрия български реализатор за всички времена – Петър Жеков. За него разказват, че от десет фаула вкарвал десет, като за втората петица слагал втори вратар, т.е. двама едновременно. И пак отбелязвал десет от десет. Всеки, който е гледал поне три-четири мача през живота си, знае че това е невъзможно. Дузпи да бяха, пак е изключено.

Със сигурност същото важи за всички останали клубове. Хората си имат местни отбори и местни величия. За тях измислят чудновати легенди.

Нищо де, лошо няма. Hали трябва да е забавно, когато седнеш с приятели в кръчмата.


Комунистическата наглост 
не познава граници

Още колко лъжци 
трябва да слуша изстрадалият български народ?

.................................................................................................................

Страхотни мацки !!!
Райна - българска омайница






Няма коментари:

Публикуване на коментар