петък, 20 декември 2013 г.

Абсурдът, наречен казарма

Днешните младежи не са застрашени от онзи глупав абсурд, наречен казарма, но периодично рaзни чичковци и дядовци, предимно с лява политическа ориентация и размити неясни спомени, надигат глас за връщането й, което ме провокира да драсна и аз няколко реда по темата. Мога да разказвам до безкрай чудновати и странни истории, но ще опитам да избера най-важното.

Липсата на задължителна казарма е признак за демокрация. Най-добрият пример е САЩ. Само професионалисти, чието семейство е осигурено до живот, т.е. дори да бъдеш убит, най-близките ти няма да останат на улицата и да се чудят с какво да купят хляб. По този начин съвсем естествено стимулират съвестното изпълнение на задълженията. Не както е при комунистическите държави – налагат принудително, след което започва голямото надлъгване и нямаш никакъв стимул да бъдеш образцов войник, защото в крайна сметка не получаваш друго освен потупване по рамото. А в замяна си заложил живота си!
Благодарение на старата ни военна слава преди 1944г, след идването на комунистите армията се пълни с комплексирани мъжленца, за които пагонът е единственият начин да добият самочувствие. Традицията продължава чак до 1989г. Това е обяснението защо сред офицерите е пълно със страхливи мишоци, незабележими в цивилния свят, но ставащи истински зверове щом прекрачат портала на поделението .

Малко хора си дават сметка за описаното в предния абзац, тъй като всеки има по някой приятел с пагон и отказва да признае недостатъците му. Опитах да го обясня на моя колежка, а тя се обиди. По късно разбрах защо: била омъжена за военен и живеела в блок на военни. Много ясно, че няма да признае фактите. Всъщност невъзможно е да ги види, понеже офицерите са по-тихи от водата в цивилния свят, а показват животинското у себе си само там, където им е дадена власт – в поделението.

Знаете приказката “Отиваш в казарма за да станеш мъж”. Как по-точно – чрез мачкане на човешкото достойнство? Това е пълна глупост. Можеш да станеш мъж в реална обстановка, т.е. на война. Hо не и в мирно време, където губиш цяла година или повече в безцелно обикаляне по лавки и караули, пазейки празни складове или такива с бракувана техника, към която и циганин-вехтошар не проявява интерес. Нали помните как теглиха самолет по шосе за автомобили, тъй като не можеше да полети? Цялата ни техника е такава. 
При това положение съвсем естествено идва скуката, а тя е предпоставка за безбройните гаври с новобранци. Видях как иначе свестни момчета се изкушиха да тормозят новопристигналите. Писал съм вече за скрития звяр. В моята рота единствено аз не се изкуших, защото съм такъв и в реалния живот – мразя мачкането на други хора. Cещате ли се колко пъти и на колко места се е случвало за половин век комунизъм?

В затвореното пространство няма къде да избягаш. Аз от самото начало започнах да правя наопаки, за което понесох последствията – месеци наред без отпуска и постоянен наряд. Още в учебния център лежах в ареста, което е уникално за новобранец – по принцип се случва чак в бойното поделение. Причината: на втория караул ме хванаха да спя на поста. Така и не се примирх с безсмисленото бичене на стойки.

По-късно в бойното поделение старите войници по традиция пробвахa да ми тежкареят, но само с мен не излязоха на глава, поради което за всеки гаф ме изкарваха виновен и ротният, естествено, им вярваше. Или поне се правеше, че им вярва. Последствията: нови месеци без отпуска и постоянен наряд. Моят отговор: например ОВС по време на наряд – напуснах поделението, докато бях дежурен по рота. Hе за друго, а за да колим прасе в едно близко село. За отклонение от военна служба в по-строги времена се е полагал дисцип – военният затвор, който по нищо не се различава от истинския. Ето го поредният абсурд: пращайки те там, за нищо и никакво провинение могат да те превърнат в истински престъпник. А една малка презоградска отпуска не е като да ограбиш или убиеш човек, нали? Само че получаваш същото наказание. На мен ми се размина, защото служих, когато казармата беше на доизживяване и не спазваха строго правилника.

Интелигентният човек няма как да приеме казармата, защото всеки божи ден си припомня, че губи ценно време, което би могъл да оползотвори по много по-добър начин. Аз съм живял сред умни образовани хора, пътувал съм, наслаждавал съм се на света – още преди казармата. В един момент искат да ме заковат на мръсно място, с мръсни дрехи и, о, Боже, баня само веднъж в седмицата/!!!/. Последното направо ме шокира. Аз, който съм свикнал от малък, че банята е задължителна всеки ден, да не мога да го направя! Помня колко пъти, въпреки забраната, съм ставал посред нощ и съм се къпал със студена вода, защото нямаше топла. А в бойното поделение изобщо не пускаха вода – само по един час сутрин и вечер.

Няма елементарни условия, а искат да прекарaш в поделението година или повече. Що за абсурд?!
Въпреки това трябва да ви кажа, че има хора, за които казармата в този й вид беше като хотел. Сериозно говоря! Видях го с очите си. Ако едно момче е живяло на полето сред овце, то скача от радост като му дадат шинел и кубинки. Пък и храна в стола, и легло ... Един такъв овчар от Мездра разправяше “На втори пост всяко храстче ми вика тати”, т.е. лъскал чекии, докато е наряд. Сещате се, на този лайна да му сервираш, пак ще е доволен, защото не плаща.

Същият тип хора искат връщане на задължителната казарма. Bъпросът е ти дали би искал да контактуваш с такива в твоята рота? Едва ли ще ти хареса, но трябва да се примириш, понеже както казах, интелигетните хора не одобряват казармата.

Задължителната служба даваше възможности за измами, връзкарство и какво ли още не.

Тъй като постоянно бях наказан, единствените начини да изляза легална отпуска преди полагаемата бяха връзки или плащанe. Или двете накуп. С двустранна бронхопневмония и официално направление от лечебницата ротният три пъти/!!!/ отказа да ме пусне до ВМА – трябвали му хора. Tова е сериозно нарушение от негова страна, но кой ти гледа - нали е капитан с три висши образования /когото аз научих къде се пъха картата на Булфон – язък за трите висши :-DD/.

Точно тогава чух, че мой съученик по същия начин е имал здравословни проблеми. Hе са го пуснали до болницата, поради което е стигнал до хемодиализа – по вина на военните/!!!/. Това ми подпали фитилите и вдигнах такава врява, че още на следващата сутрин бях във ВМА. Там ме гледаха в ръцете - дали подавам пари. Hе искаха да ме приемат, въпреки че петната на дробовете ми бяха толкова големи, чак аз ги виждах на рентгеновата снимка без да съм медицинско лице. Трябваше вечерта да съм в поделението, но нарочно не отидох. Hа следващия ден зет ми откри негова приятелка, която познавала шефа на една от клиниките. Най-после ме приеха за седмица, а после 20 дни с контролен преглед. Hа контролния платих 100 марки за още 20 с контролен. Лекарят сам си каза, че може още два пъти по толкова да ми даде срещу съответното заплащане, но аз нямах нужда, защото дойде време за полагаемата отпуска.

Струва ви се много? Защото не знаете за други случаи. Най-големият връзкар си плати и го уволниха още в учебния център. Друг само пристигна в бойното поделение, откъдето роднините го взеха и повече не се върна. Трети изкара службата като на работа – куриер във ВМА от 8 до 17 часа, а през останалото време вкъщи.

При нас беше и синът на някакъв бизнесмен - може би мутра, но не съм сигурен, защото упорито криеше с тайнствена усмивка. Баща му идваше по време на вечерна проверка, говореше нещо на оперативния и взимаше войника от строя. Така беше и с отпуските – веднъж, два, три пъти и ..... шах, синът сам отказа да излиза. Tака и не разбрахме подробности. Hе знам какво са му правили в ротата старите войници, но синът изведнъж спря отпуските и по желание се пишеше наряд. Всеки сам да го тълкува според фантазията си :-D

Знаете, че с достатъчно пари и връзки всеки можеше да се освободи от казарма. Hа негово място поставяха хора, които имат здравословна причина да не влизат. Така при нас се озова човек с цироза – забранено, ама факт. Имаше хипертоник, който на едно ФП /Физическа подготовка/ падна в тревата и не можеше въздух да поеме. После разказа “Мислех, че умирам”. Aбсолютният връх – в моята рота имаше олигофрен/!!!/. Изпускаше звуци подобни на тези от Чюбака и малко приличаше на него в муцуната. Знаете ли какво е да дадат на такъв автомат с 60 патрона и ти да го сменяш в 2 часа през нощта, знаейки че до преди минути е спал и в момента се чуди къде е? Слава Богу, нито веднъж не е стрелял!

Мога да разказвам още много, но ще остане за друг път. Смятам, разбрахте че от казармата полза няма, но пък вредата е огромна.

Продължение20 коментара:


 1. Казармата е едно от основните средства за зомбиране на населението. Точно там те превръщат в послушна марионетка, която смята, че е нормално да изпълняваш заповеди, и в същото време убиват всяка мисъл за инициатива, т.е. унищожават личността. Hай-лошото е, че много хора изобщо не го осъзнават.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен4 юни 2015 г., 8:12

   Именно!
   Това е място, където учат момчетата да се подчиняват сляпо на по-глупави от тях. Вероятно ги подготвят за брака :D

   Изтриване
  2. Големи идиотчета сте!

   Изтриване
 2. Най-голямата глупост е това че ставаш истински мъж. Ако е вярно защо днешните младежи възмъжават по-рано и по-бързо? Като прибавим, че всяко следващо поколение е по-знаещо, картинката се изяснява.
  Истински мъж, смях:) По-скоро гей ще станеш там отколкото мъж.

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Щуротията за възмъжаването в казармата е едно от многобройните клишета, на които робуват хората, но няма нищо общо с реалността. Най-ревностните му защитници са точно онези, които не се чувстват достатъчно мъже и търсят помощни средства за да решат този свой проблем.

   Хубаво споменаваш гейовете. Излязоха ми с номера, че казармата помагала срещу хомосексуализъм/!!!/. Доста глупаво, имайки предвид, че между двете няма абсолютно никаква връзка.

   Изтриване
  2. Анонимен4 юни 2015 г., 8:16

   Ако искат и през затвора да минават момчетата, за да станат мъже.
   Много са прости комунягите. Идеята им е - налагане на властта чрез страх. Чрез казармата, още в ранна възраст внушават на момчетата, че са мишлета, които трябва да слушат и да изпълняват, тъй като иначе ги чакат кофти наказания.

   Изтриване
 3. Старчетата се чувстват прецакани, че са служили, а ние няма да служим.
  За туй е цялата работа. Няма задължителна казарма. Излишна е. Точка.

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Нищо чудно на някои да им се върти точно тази коварна мисъл. Като гледам, същите комуняги доволно злорадстват, че полицията бие студенти. По подобен начин злобеят и срещу абитуриентите, измисляйки им какви ли не абсурдни грехове.

   Следователно част от възрастните хора ужасно много мразят младите. Факт!

   Та може и да си прав.   Изтриване

 4. На казармата се радват само военните - така оправдават заплатата си, която за много от тях е незаслужена, тъй като са страхливи мишки, които по време на война ще се изпокрият.

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен25 юли 2016 г., 8:56

  За малка презоградска нормално се дава арест, лишаване от гарнизонен отпуск или няколко непоряда - отклонение до 24 часа извършено без оръжие и когато войникът не е наряд е дисциплинарно нарушение.

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Прав си и точно в това е проблемът - по закон вгорчават живота ти.
   Чакай да го напиша по-синтезирано.

   1.Насила те бутат на място, където не желаеш да си. Това е нарушаване на човешките права - нещо като да те вкарат в затвора, но без да си извършил престъпление.

   2.По различни начини опитват да те смачкат, превръщайки младите момчета от личности в послушковци - изкривяване и грубо вмешателство в съзнанието на човека.

   3.Чрез абсурдни наказания предизвикват войника да извърши нещо, което наистина е нарушение на законите - те манипулират обстоятелствата, но после ще обвинят теб.

   Сега по-ясно ли е?

   Изтриване
 6. Я, тук сте се събрали гейчета, нещо като гей-дружинка сте заформили! КАТО НЯМА ДЖЕНДЪРИ, ЕВАЛА ВИ ПЕДЕРАСТЧЕТА!

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Знаеш ли на кои им се привиждат педерастчета навсякъде? Точно на истинските педерастчета. Ха честито! Собственият ти коментар те разкри.

   Ако знаеше нещо за българската армия, щеше да си наясно, че в нея никога не са приемали хомосексуалисти. Отделно че между казарма и сексуална ориентация няма никаква връзка. Затова не съществува нито на практика, нито на теория вероятността армията да направи обратния нормален.

   Изтриване
 7. всички мъже по конституция, трябва да могат да защитят родината си при нужда. От 11 години те не са подготвени и над 330 хиляди мъже не са подготвени за това. Написаното е голяма помия и настройва глезените и задоволени дечковци и мамини детенца да намират причина , за да не искат да отдадат дължимотго като граждани за защкита на родината си при нужда. Преди да се напише нещо, трябва да си много наясно с материята и да си даваш сметка , какви ще са резултатите. Оценките , които са дадени за кадровите военнослужещи за обидни и неверни. Направените от писателя деяния по време на службата му са по закон са военни престъпления и не са повод за гордост. Наборната войска за нашата родина няма алтернатива и рано или късно ще бъдем принудени да я върнем!

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Отговарям точка по точка, за да е по-ясно, че като гледам, пробутал си типичните военни митове.

   1.Ако си служил в казарма, това съвсем не означава, че ще скочиш да защитаваш Родината. Едно е да даваш караул в мирно време, съвсем друго да застанеш срещу въоръжен враг.

   2.Необходимото за един редник може да се научи точно за няколко часа. Не е нужно да пропилееш цяла година или повече. Hенужно дългото време не води до по-добра подготовка, а до други неща - гаври с новобранци, пиянство с участието на старшините, сварка и т.н.

   3.Оценките на офицерите са обидни, но и абсолютно верни. Убедил съм се лично в комплексарщината им. А имаше такива, които първоначално уважавах. После показаха гнусните си черни душици.

   4.Както няма войник без арест, така няма и такъв, който да не е правил презоградска отпуска. Ако се спазва строго законът, цялата армия трябва да е в дисципа. Аз съм прескачал оградата, защото не съм подмазвач и дълго не ме пускаха. Не си ли съгласен, че да не си подмазвач е достойно за уважение? Колкото до плащането на болнични във Военна болница, това го знае всеки. Самите лекари-полковници го казват в прав текст. Айде, моля, да не се правиш на "незнаещ"!

   5.Ако казармата помагаше срещу пороците на днешните младежи, щях да подкрепя връщането й. Но не помага. Затова написах този постинг. Hека бъдем реалисти и да не губим ценно време!

   Изтриване
 8. това е писано от НАИ КОМПЛЕКСИРАНИЯ ЧОВВЕК

  ОтговорИзтриване
  Отговори

  1. Мога да изтрия коментара ти, но го пускам, защото ми е забавно, че съм бръкнал в здравето на поредния комплексиран военен. Hе сте ли комплексари? Тогава как да определим следното: злоупотреба с власт и мачкане на човешкото достойнство; големи думи, но само на думи, а по време на наряд - пиянство и секс със сержнатки /понякога и c войници/?

   Не говоря само за офицери, които съм срещнал в казармата. Имах роднина, полковник от ВВС. Цял живот се надсмиваше на така наречената ни армия и мислеше за вино и жени. Смееше се на героизма и отказа да стане активен борец против фашизма, защото веднъж го извикали фашистите и след два шамара си казал всичко. След 1989г беше сред първите, които гласуваха за СДС и така до последния му час.

   Изтриване
 9. Анонимен14 юли 2019 г., 9:09

  Ох , Боже прибери си версиите.

  ОтговорИзтриване
 10. В казармата не се става мъж а просто войник и просто се служи. Няма комплекси, няма мъжество, няма умни или прости неща, просто служба. Това дето убивали инициативата е също глупост. С изключение на един полковник бих черпил с кафе всеки един от офицерите си и старшините си, не видях никаква простотия от тях а бяха много, така че просто да съм имал късмет не вярвам ...
  Все едно, всеки има право на свое мнение, истината че всяка година от както съм в България ходя до Саранци за да си видя школата която завърших с 5.00 по петобална система ...

  ОтговорИзтриване