четвъртък, 19 септември 2013 г.

Винету – книга, която трябва да бъде прочетена от всеки



                                          


Отдавна подиграват Бойко Борисов, че е прочел “Винету”. Ехидните подмятания се прехвърлиха и върху сестра му, след като тя призна: лично е препоръчала на брат си въпросната изключителна творба без аналог в световната литература.



Може да не ви се вярва, но това поне отчасти обяснява защо хората са станали вулгарни злобари и виждат истина само в лошотията и мръсотията. След като подлагаш на присмех книга, учеща на най-висшите добродетели, то няма как да подозираш за съществуването на Красивото, Доброто, Човеколюбието … Много ясно, че за теб животът ще бъде гаден, мръсен и перверзен. За да разбереш какво са добродетелите, трябва да ги търсиш там, където наистина ги има, а не в книга с претенциозно напудрено заглавие и автор, обявен от снобите за “стойностен”.

Често се възхищават от моите текстове. Скоро във Фейсбук публично казаха, че ме четат в захлас – естествено, изчервих се. Тогава знайте: учил съм се точно от Карл Май! Малко писатели имат такъв увлекателен стил, че страницата свършва неусетно. Забелязах го например при Пауло Куелю – абсолютно същият изказ. Той обаче е обявен за стойностен. По този случай ви предлагам негово изречение:

“Германците серат необичайно големи лайна”.

Не е шега. Наистина е цитат от негова книга – една от последните. Hе знам това по каква логика е стойностно, а посланието на “Bинету” за любов между расите е тъпо, но ако отговорите, вероятно ще разберете защо хората намират за по-уместно да злобеят, вместо да обичат.

От същата творба на Куелю разбрах, че той мрази не само германците, но и французите, и евреите, и американците …. aбе, абсолютно всяка нация. Tой просто е един всемразещ човек.

Xа да са ви честити човеколюбивите добродетели и стойностните автори, възвеличавани като явление на нашето време! Вече е ясно защо има толкова хейтъри по форумите.

Скоро във Facebook един учител по бойни изкуство опита да ми философства, пробутвайки манипулациите на разни книги, пръскащи лъжи за Симеон Сакскобурготски. Човекът просто има навика да мрази, харесал е написаното и вЕрва ли вЕрва, без дори за секунда да се запита “Ами ако са лъжи на платен манипулатор?” Пука му, нали важното е да злобее! Излишно е да казвам, че “доводите” бързо свършиха и премина към обиди, доказвайки по този начин, че азиатските умения са го “извисили духовно”/!!!!!/. Заради такива като него повечето хора не вярват, че в бойните изкуства има мир, любов, дух … То има, но не и в българския им вариант. Тук ги практикуват предимно гамени и то не за самозащита, а за нападение.

От друга страна много обичам да спортист да ми дава акъл. Не го ли намирате са трагикомично? Tой не умее да говори, обаче са представя за енциклопедия! Дали ще блъскаш цял ден круша или ще риташ топка, разлика няма – в двата случая затъпяваш, защото прекаляването с което и да било занимание води точно до затъпяване. Затова истината винаги е в златната среда и правилния подбор.

Ето още една голяма заблуда – не е важно какви книги си прочел, а колко точно килограма хартия и дали са похвалени от “Hеграмотен Сноб и сие”. Отделен е въпросът дали си взел поука. Дори след 100 прочетени библиотеки пак можеш да останеш неук сульо. Доказват го някои висшисти – неграмотни, но претенциозни. Е, да, всеки може да купи диплома. A нещо за знанията?

Няколко думи за трилогията “Винету”.

Ако не да ме е научила, то поне е потвърдила вътрешното ми убеждение, че е по-добре да обичаш, отколкото да мразиш. Последното е загуба на време и предизвиква редица допълнителни неприятности – освен излишните нерви.

Два пъти прочетох цялата трилогия. Първия път като ученик доста се учудвах, че Олд Шетърхенд /Поразяващата ръка/ категорично отказва да отнеме живота дори на най-големия убиец, опитвал многократно да убие самия него. Винаги се позоваваше на християнските добродетели. Ако помните, чрез образа на Поразяващата ръка Карл Май визира себе си, а той е бил много набожен – даже има известни религиозни стихове. Ето добра възможност за религията да посочи като пример един безспорно култов автор. Същото важи и за противниците на смъртното наказание. Ама не, срам ги е да се позоват на “юношески роман”, въпреки че това определено би им помогнало. Страх да не им се присмиват невежите цървули, уважаващи само неразбираемите словосъчетания на “трудни за четене автори”.

Логика: ако е стойностен, няма как да е труден за четене, понеже ще е достатъчно интелигентен за да се изрази разбираемо.

Мен пък не ме е срам и го заявявам: ако си добър човек, ти със сигурност ще оцениш “Винету”. Не го ли направиш, значи нещо определено куца в добродетелите ти. Не казвам да ти е любим роман – твое право е да харесваш друг жанр. Hо посланието е универсално и не подлежи на дебат – “Всяко същество има право да живее. Обичайте се …”

Едва ли е под влияние на мълчаливия Винету, но често си припомням приликата с моето собствено поведение – говоря само ако имам какво да кажа. Никога заради “запълването на тишината”. Изключенията са единствено, когато съм на купон – тогава е разбираемо. Иначе по принцип избягвам и не понасям хора, които дрънкат “на килограм”, но нищо не казват. Такива бъбривци cа ужасно отблъскващи и като ги виждам по форумите, много се радвам, че е достатъчно да сменя страницата за да приключи съществуването им.

Универсално правило, което всички знаят, обаче почти всички пренебрегват: за да критикуваш нещо, трябва задължително да знаеш какво е. В противен случай се получава “дрън-дрън на сухо”.

При “Винету” има два варианта:

1. Ако познаваш материята, т.е. прочел си трилогията, тогава защо се смееш на Бойко Борисов, че е направил същото? Първо се присмивай на себе си!

2. Ако не си я прочел, значи критикуваш нещо, чието естество не познаваш. Tова е върхът на глупостта.

Аз казах. Хау!


Още публикации

Facebook-Група - Забавление
Beautiful Pictures / Красиви Картини
Мъж и Жена
Пари от Интернет
Народът полудя








4 коментара:

  1. Никой не е обвинявал Боко Тиквата, че е прочел Винету.........Обвиненията са за това, че е прочел САМО тази книга.......И в такъв смисъл цялата ти статия е написана абсолютно безполезно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Точно това е една голяма лъжа!
      Никога не е казвал, че е прочел само тази книга.
      Затова пък знам още подобни измишльотини, които лъжци като теб искат той да признае. Hяма да признае нищо, което не е казвал никога.

      Светът се движи не от хора, прочели нещо без да го разберат, а от такива, които знаят как да го приложат. Или от онези, които cа научили от живота повече от прочелите два тона хартия, без да разберат дори думичка - само за да се хвалят.


      Изтриване
    2. Анонимен,
      Говориш без да мислиш... Най-малкото би трябвало да си припомниш, че майка му е била учителка, сестра му се е изучила за лекарка, а самият той е също е с висше и дори е бил преподавател. Борисов ми е набор. Как си го представяш по онова време, в което сме учили ние с него, някой да е прочел само една книга?! Не бъркай днешното образование с тогавашното. Цели библиотеки с книги сме изчели, да знаеш, включително и "Винету"! А на него - като на учителски син, му е било още по-натоварено - трябвало е да учи и акордеон, и китара, и пиано...

      Изтриване

  2. Към Мариянка ще добавя, че в училище Борисов е бил известен като защитник на момичетата - рядко срещано в България, където брат гледат от три метра как тормозят сестра му, но пръста си не помръдва /!!!/.

    Това е за онези отпадъци, наричащи Борисов с обидни думи като "плужек". Hе са достойни дори за прах под обувките му, а тръгнали да дрънкат.

    ОтговорИзтриване