понеделник, 19 август 2013 г.

Консуматорско общество - 1 част





През последната година на няколко пъти участвах в различни проучвания, които в крайна сметка ме убедиха, че този свят уверено е тръгнал към масова лудост. Вече са приети за нормални такива неща, които не само не са необходими, но понякога са и опасни. В повечето случаи работа върши лесната за изкушаване човешка природа, а ако не стане, тогава има кой да те убеди, че си “длъжен” да направиш, купиш, кажеш и т.н.

Първо искам да обясня: тези проучвания са голяма смехория – колкото и да ви натякват, че са “официални данни”, всъщност са много далече от действителността. Глупаво е да им вярвате.

Един пример:

Дават тетрадка голям формат, 100 листа ситен шрифт. Пълно е с въпроси от всякакво естество и трябва да запълваш квадратчетата на онова, което се отнася за теб. Заниманието е толкова досадно и неочаквано изморяващо, че още преди средата на тетрадката започваш да губиш ориентация и от мислене минаваш към механично запълване на кутийки. Сещате се колко са “достоверни” отговорите дори на елементарни въпроси. За по-завъртяните да не говорим.

А има и глуповати запитвания.

Пример

Интересувате ли се от политика?

Листът е разделен на три /!!!/

1. Политика в Интернет.
2. Политика по вестниците.
3. Политика по списанията.


Всяка от трите възможности е разделена на степени заинтересованост: много, средно, малко, изобщо. Представяте ли си?! Политиката или те интересува, или не те интересува, и няма значение къде ще четеш. А те очакват различни отговори! Е, как да им ги дадеш? После тези шантави слово- и цифроблудства ще бъдат използвани по разни конференции като “обществено мнение”. Дрън-дрън!

Това е неприятната част, но има и друга. На първото проучване трябваше да опитам 6 вида кафе. Организиторите се притесняваха на някой да не му прилошее, заради което мен ме напуши смях. Да ми прилошее от кафе! Та аз го пия целодневно. Докато други внимават да не поемат някоя глътка вечер, щото ги преследва безсъние, аз обратното – не мога да заспя, ако не дръпна поне една чаша.

Това е, хората страдат от непознати за мен страхове. Случаят с дегустацията на кафе и евентуалното припадане извика спомените ми от казармата – когато ни вземаха кръв срещу три дни отпуска, всички до един се разквичаха и “обелиха очите”. Само аз ги гледах и се чудех какво пък толкова, че са им източили половин литър кръв. Глезльовци!

За да няма инциденти, кафетата бяха разделени на две групи – по три. Между тях почивка. Лошото е, че май не бяха 6 вида – разпознах само три, а другите, според мен, се повтаряха. Значи са толкова близки, че е тъпо да се броят за различни видове. Ама не, важното е да има повече марки, т.е. изкушения, и съответно повече излъгани наивници с опразнени джобове.

Няколко от кафеджиите /между тях и аз/ се вредихме да ядем и сладолед – с изследователска цел. Дадоха три вида, които трябваше да сравнявам с около 20 марки сладолед – повечето не бях чувал, а още по-малко опитвал, но се изказах свръхубедено и компетентно.


Стана малко досадно, обаче си струваше да му видя на онзи гримасата, когато ме попита дали искам да доям някой от сладоледите, а аз се направих на учуден - “Защо някой? Ще изям трите”. Очите му станаха като на анимационен герой, ударен с бухалка – вероятно искаше да попита дали няма да ми прилошее, но присмехулната ми физиономия го отказа.

Интересно: явно очакват да ядеш по малко от много различни неща. Да, така се препоръчва, но е невъзможно да опиташ всички марки сладоледи и кафета. Цял ден да отделиш, пак не става. Тогава как може да разпитват?! Не се е родил човекът, който да разпознае, пък и сравни, вкуса на цялата галактика от възможни изкушения. Следователно резултатите от проучването ще са всичко друго, но не и достоверни.


Най-приятно ми беше да участвам в дискусията “Гледате ли Биг Брадър и какво е мнението ви за него?” Вече знаете, че темата ми е любима. В продължение на един час десетина души обсъждахме точно този въпрос. И представете си, след приключването раздадоха по 20лв с въпроса “Ще дойдеш ли пак?”

Pазбира се, скъпа! Винаги съм на линия, щом ще получа пари за собствения ми кеф.

Следва 2 част



Още публикации

2 коментара:

  1. Хайде де! Ял сладолед безплатно, не на мене тия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. В това пък какво странно има???!!!

      Дават колкото да го опиташ. После оставиха едната купичка, въпреки че съвсем ясно обясних - мога да се справя с трите :)))

      Когато обсъждахме Биг Брадър, черпиха с Кока-кола. И това ли е странно? :)

      Изтриване